Thursday, March 15, 2012



Transindexen megjelent beszámoló.
Búzás Anna
IRÁNY A MENNYORSZÁG!
Nagyböjti időutazás: bevonultunk, lábat mostunk és feltámadtunk
A különleges kolozsvári kiállítás interaktív módon mutatja be Jézus passiótörténetét a jeruzsálemi bevonulástól a kereszthalálon át a feltámadásig. A mennyországba is bepillantottunk.

Collegium Lutheranicum evangélikus egyetemista lelkészség szervezésében március 13-án legelsőkként részt vehettünk a Nagyböjti időutazás c. élménykiállításon a kolozsvári Reményik Sándor Galériában. Az ötletet a nagyváradi Posticumban berendezett, hasonló témájú kiállítás ihlette, amelyet 2011-ben tekintett meg a szervezőcsapatból néhány fiatal. A Posticum a kolozsvári kiállítás szervezőinek több segédanyagot is a rendelkezésére bocsátott. A galériában kb. egy hónapig folytak a munkálatok. 

Magdó Eszter a kiállítás előkészítéséről beszél


a szervezők
A megnyitón Magdó Eszter társszervező bemutatta a csapatot, akik a kiállítást előkészítették: a főszervező és ötletgazda Boldizsár Beáta lelkész, díszlettervező Kürti Andrea, az egész kiállítás látványtervét ő álmodta meg, segítői Imecs Levente és Imecs Tamás, akik a mérnöki munkát vállalták magukra, a szöveget Bertóti Johanna dolgozta át, Kalit Eszter a népszerűsítésben és a kapcsolattartásban vállalt szerepet, Németh László készítette el a plakátot, Visky Sámuel pedig a tárlat reklámvideóját. A kiállítás előkészítésében rengeteg önkéntes vett részt, barátok, ismerősök is segítettek.

Nagyböjti időutazás a Jézus életútjához való odafordulást hívatott szolgálni, Jézus szenvedéstörténete olyan helyzetek sorozata, amelyek az emberi létben megalapozottan jelen vannak - mondta el a megnyitón Magdó Eszter társszervező. A kiállítás olyan, mint egy időgép, amelyben 2000 évet utazunk vissza a múltba. A tárlat gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szól, két külön szövegkönyvet írtunk: egyet felnőtteknek, egyet pedig gyerekeknek - részletezte a szervező. 

Az első állomás


A projektben nemcsak evangélikusok vettek részt, van egy nagyon erős ökomenikus jellege az egésznek. Nemcsak azáltal, hogy felekezettől függetlenül bárki részt vehet a kiállításon, hanem a tervező csapat is heterogén volt ilyen szempontból - tudtuk meg Bertóti Johannától, a tárlat szövegkönyveinek írójától. A váradiak sok anyagot átadtak nekünk, mi ezt fejlesztettük tovább - tette hozzá Johanna. A kiállítás az átélést teszi lehetővé - véli a szövegkönyvek szerzője. 

Kalit Eszter lelkész kihangsúlyozta, hogy ez az út egyenként rólunk szól és értünk van, az időutazás egy személyes lelki útra ad lehetőséget. 
Már az elején sejthettük, hogy nem egy mindennapi kiállításra fogunk belépni, ahol szépen egymás mellé el vannak helyezve a tárgyak, vagy lógnak a képek a falon. Már mielőtt betettük volna a lábunk az első "terembe", műanyag zoknikat kaptunk, amit duplán kellett felhúzni a cipőnkre. Így léptünk be Jeruzsálembe, ahová Jézus szamárháton vonult be virágvasárnap. A teremben színes ingeken és pálmaágakon sétáltunk, a szamár is ott álldogált a sarokban. 

A mennyország

A kiállítás minden egyes "stációjában" aktívan részt vettünk: például az utolsó vacsora termében mindenki szimbolikusan lábat mosott egy résztvevőnek, és az ő lábát is megmosta valaki. Majd asztalhoz ültünk, kenyeret ettünk és bort (szörpöt) ittunk a gyertyákkal kivilágított teremben. Péter árulását eljátszottuk, Pilátusnak kérdéseket tehettünk fel, a kereszt alá elhelyezhettük saját terhünket, a feltámadott Jézus barlangja elől közösen gördítettük el a követ. A mennyországba való belépés pedig olyan volt, mintha egy mesébe léptünk volna be: fehér volt minden, madarak, pillangók, virágok és faágak díszítették a termet, mi pedig színes puha párnákon foglaltunk helyet. 

A felnőttek számára ez a kiállítás valóban lehetőséget nyújt az átélésre, a továbbgondolásra, a gyerekek pedig valószínűleg sokkal nyitottabbak lesznek nálunk, és aktívabban vesznek részt a játékokban. A Kürti Andreatervezte mennyországot pedig kicsiknek-nagyoknak egyaránt látni kell! 

Pillangók a mennyországban

A kiállítást csak csoportosan, tárlatvezető irányításával lehet megnézni, egy csoportban legtöbb 10 ember lehet. A kiállításra itt lehet jelentkezni. Eddig már több mint 400-an jelentkeztek be. Belépődíj nincs, de a szervezők szívesen fogadják az adományokat. A tárlat március 29-iglátogatható.