Thursday, March 15, 2012

Kedden, március 13-án tartottuk a kiállítás megnyitóját és sajtótájékoztatóját. A megjelenő cikkeket és videókat a következő napokban folyamatosan feltöltöm a blogra. Az Erdély Tv szerkesztésében a következő videóval ellátott beszámoló jelent meg:    

Erdély TV. 
 
A videót ide kattintva nézhetitek meg.
Jézus passiótörténetéről megszámlálhatatlan film, előadás vagy képzőművészeti alkotás készült már.  Úgy tűnik, hogy még mindig lehet újat nyújtani ebben a témakörben. A Nagyböjti időutazás címet viselő kolozsvári élménykiállítás szerdán nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A kiállítás élethűen megépített belső terekkel, interaktív játékokkal mutatja be Jézus szenvedéstörténetét, amelynek főszereplője maga a látogató.A Nagyböjti időutazás a Jézus életútjához való visszafordulást, a szenvedésében és győzelmében való elmerülést hivatott segíteni, mondja felvezetőjében a tárlatvezető, és már kezdődik is az időutazás.Nézzük meg együtt, hogy mi történt Jézussal ebben az időben. Megkérem, hogy kövessenek.
Az időutazás során a látogató részt vehet az utolsó vacsorán, majd Poncius Pilátus bőrébe bújhat, az interaktív szerepjátékokon keresztül mindinkább elmélyülhet Jézus passiótörténetében. Magdó Eszter, társszervező: „Kicsit közelebb vigyük az emberekhez Jézusnak a passiótörténetét, mert ahhoz, hogy igazából böjtölni tudjanak, fontos, hogy megértsék, hogy Jézus is böjtölt, Jézus is szenvedett. Hogy végülis mit jelent ez az út számára is, amit Jézus végigvitt.” Tehát a szolgálólány azt mondja, hogy te is Jézus tanítványa vagy és hogyha az illető Péter, akkor úgy tagad, hogy nem, nem ismerem őt.

Nagyon fontos, hogy a látogató átélje Jézus szenvedésének történetét. Olyan részleteket is igyekeztek beleszerkeszteni, amelyek érdekessé, emberivé teszik a passiótörténetet, mondja a tárlatvezető. Bertóti Johanna, tárlatvezető: „Biztos, hogy lesznek meglepő helyzetek, egyelőre ez volt az első csoportos tárlatvezetés, persze voltak próbák, volt főpróba, úgyhogy igyekszem mindenre felkészülni, de remélem, hogy minden esetben sikerül átadni azt, amit szerettünk volna.” Az élménykiállítást a Bethlen Gábor Alap és a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház támogatta. A Jézusi passiótörténet tere hónapokig épült a kolozsvári Reményik Sándor Evengélikus Galériában, a munkálatokban 30 önkéntes segédkezett. A Nagyböjti Időutazás március 14 és 29-e között látogatható. Az interaktív tárlatvezetés 45 percet tart. Jelentkezni a www.elmenykiallitas.blogspot.com oldalon lehet.
SZERKESZTŐ: Székely Blanka. OPERATŐR: Csép Gergő. VÁGÓ: Péter Anna. A fotókat Búzás Anna készítette a Transindextől.