Sunday, March 18, 2012


Szabadság, 2012. március 16
Ferencz Zsolt

IDŐGÉP JERUZSÁLEM ÉS KOLOZSVÁR KÖZÖTT - NAGYBÖJTI ÉLMÉNYKIÁLLíTÁS A REMÉNYIK-GALÉRIÁBAN

Nem vagyunk egyformák, amikor a paraván mögé lépünk, hogy Jézus szenvedéstörténetének némiképp részesei legyünk: más a gondolkodásmódunk, a neveltetésünk, a környezet, amelyben élünk, az emberek, akikkel kapcsolatba kerülünk, eltérőek a problémáink, a hibáink, a gyöngeségeink és a bűneink is. Különbözőek vagyunk akkor is, amikor az első századi Jeruzsálemből visszatérünk Kolozsvárra, a XXI. századba: egyesek közülünk elégedetten gratulálnak a szervezőknek, mások az elmúlt 45–50 percben átélt élményeket igyekeznek magukban rendszerezni, és olyanok is akadnak, akikre még hosszú órákig hatást gyakorol egy hang, egy tekintet, egy szó a látottakból. Odabent viszont mindannyian egyenlőek vagyunk, ahogyan Isten is tekint ránk, s a stációkat egymást segítve, kiegészítve járjuk végig.

„Ez az én testem... ez az én vérem” – ROHONYI D. IVÁN FELVÉTELEI 
„Ez az én testem... ez az én vérem” – ROHONYI D. IVÁN FELVÉTELEI 

Nagyböjti időutazás– ez a címe a Kolozsvári Evangélikus–Lutheránus Egyház Reményik Sándor Galériájában tegnap óta látogatható élménykiállításnak, amely a Jézus életútjához való odafordulást, a szenvedésében és a győzelmében való elmélyülést hivatott segíteni az érdeklődők körében. Kiváló alkalom arra, hogy a rohanó hétköznapok közepette elcsendesedjünk, a Megváltó szenvedéstörténetét áttekintve befelé forduljunk, s az égiekre és a mellettünk élőkre egyaránt odafigyeljünk. A lehetőséget a Kolozsváron tanuló evangélikus egyetemisták szervezete, a Collegium Lutheranicum (CAL) kínálja fel mindenkinek, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt, hozzájárulva a negyvennapos várakozás tartalmasabbá tételéhez.
Boldizsár Beáta segédlelkész vezetésével Nagyváradra kirándultak tavaly márciusban a szervezet tagjai, ahol a Posticum Keresztény Kultúrközpontba is ellátogattak. Megtetszett nekik az ottani nagyböjti időutazás, és elhatározták: amennyiben alkalmuk adódik, Kolozsváron is megvalósítják a projektet.
Egy év telt el azóta, álmukat pedig közösen váltották valóra, ifisek, teológusok, ismerősök, barátok közreműködésével, támogatásával. A kiállítás ötletgazdája és főszervezője Boldizsár Beáta CAL-vezető, díszlet- és látványtervezője Kürti Andrea, a mérnöki és műszaki feladatokat pedig Imecs Levente és Imecs Tamás látta el – derült ki a sajtó számára szervezett kedd délutáni bemutatón, amikor másik két lelkes szervező, Kalit Eszter evangélikus lelkészjelölt és Magdó Eszter ismertette az időutazás részleteit. Megtudtuk: a szöveg megírása és összeállítása Bertóti Johanna feladata volt, Visky Samu rendezte a reklámvideót, Németh László pedig a plakátot készítette.
Az ötletek gyakorlatba ültetéséhez pályázat útján nyertek támogatást, továbbá segítségükre volt a Romániai Evangélikus–Lutheránus Egyház, és szellemi támogatóként nevezik meg a Posticum Egyesületet, amiért rendelkezésükre bocsátották az általuk is használt segédanyagokat.
– Természetesen fő forrásunk Isten, aki átsegített a nehézségeken, és erőt adott, hogy ezt létrehozzuk – magyarázta Magdó Eszter.
Nem előadás vagy tudományos precizitásra törekvő mű, amely meghökkenteni kívánná a látogatót, ez valami teljesen más: személyes lelki út, rólunk, értünk szól. Az állomások az emberi lét nagy kérdéseit és az azokra adott keresztény válaszokat jelenítik meg. Kétezer évet utazunk vissza az időben: Jézus szamárcsikón vonul be Jeruzsálembe, ahol lelkes tömeg fogadja. Egyesek pálmaágakat lengetnek, mások felső ruhájukat terítik lába elé, hozsannát kiáltanak. 45 perccel később már a mennyországban találjuk magunkat, s a tisztaságot jelképező fehér szalagot kötünk egymás karjára. Ami e két állomás között történik, az maga az időutazás, hiszen részt vállalunk az utolsó vacsora, a Getszemáni kertben történő virrasztás, az árulás, az ítélet, a megaláztatás, a kereszthalál és a feltámadás eseményeiből.
Pozitív és negatív tulajdonságainkat, a különböző élethelyzetekben tanúsított viselkedésmódunkat – árulás, megbocsátás, előítéletekkel teli vádaskodás, hűség, alázat, kiszolgáltatottság, kevélység – fedezhetjük fel, ha rábízzuk magunkat valamelyik tárlatvezetőre (Bertóti Johanna, Kalit Eszter, Magdó Eszter, Boldizsár Beáta), és aktívan bekapcsolódunk a „játékba”. Magunkkal visszük hibáinkat, gyöngeségeinket, bűneinket, majd – mi­után őszintén megbántuk –, a kereszt tövébe tehetjük őket. Rajtunk múlik, hogy miután hazatérünk, a hétköznapokban miként kamatoztatjuk az átélt élményt.

 
Bűneinket, gyöngeségeinket Jézus keresztje alá helyezhetjük 

Isten pedig, aki mindannyi-unkat egyformán szeret, nem hagy magunkra, ahogyan Ézsaiás könyvében olvassuk, „ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! Ha vízen kelsz át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok nem sodornak el. Ha tűzben jársz, nem perzselődsz meg, a láng nem éget meg.”
A kiállításra való belépés mindenki számára ingyenes. Az időutazáson március 29-ig vehetnek részt az érdeklődők. A bejelentkezéssel kapcsolatos részletes információk megtalálhatók az elmenykiallitas.blogspot.com honlapon.